Goed

Goed

Elke goede levenstheorie komt voort uit een periode van crisis. Bij mij in elk geval. Meer wijsheid pretendeer ik niet. Anderen schrijven daar een boek over. Ik denk dat het op een A-viertje kan. Uitproberen?
Toen het niet zo goed met mij ging kreeg ik grote moeite met de vraag “Hoe gaat het?” Nou ja, niet zozeer met de vraag. Met het antwoord. Enthousiast “Goed”, “Prima” en “Briljant” roepen voelde niet goed, niet eerlijk. Zonder nadenken ontstond toen het antwoord “ Goed Genoeg”.
Voor mij raakte het de kern van waarheden zonder het positieve te verliezen.

Het ging ruk maar ik kon nog heel behoorlijk werken. Ik liep op drijfzand maar had nog voldoende houvast om enigszins fatsoenlijk voor de kinderen te zorgen. Goed genoeg dus.
Bij gebrek aan goed werd ‘goed genoeg’ mijn bril. Een roze. Want als ‘goed genoeg’ ook goed is ben je permanent gelukkig. Het leven is bijna altijd goed genoeg.

Ervaren dat het leven en de mensen om je heen goed genoeg zijn kun je leren.
Nou hebben jullie vast geen problemen, geen hekel aan jezelf soms, geen irritaties, geen ex-en ( van jezelf of van je partner) en geen kinderen. Dan heb je geen fluit aan dit stukje. Mocht je héél misschien wel één van bovenstaande vakjes aanvinken? Kijk dan even mee door mijn bril.

Je houdt de strijk altijd strak bij maar deze week lukte dat niet. Nu dragen de kinderen ongestreken t-shirts. Goed genoeg.
Je rijdt al 10 jaar in dezelfde kleine auto. Verschrikkelijke kleur volgens de kinderen. Maar hij is makkelijk te vinden op een parkeerterrein. Hij rijdt. En hij is afbetaald. Goed genoeg.
Je kookt graag en vaak vers. Vandaag ben je moe en bakt de supermarkt jouw pizza. Goed genoeg.
De vader waar je om het weekend naartoe gaat heeft de patat-avond verlegd. Van de zaterdag naar de vrijdag. Er wordt nog steeds op een vast moment patat gegeten. Goed genoeg.
Je kind is best slim maar neemt genoegen met een zes. Zijn leven. Zijn les. Goed genoeg.

Nee. Je hond is niet op cursus geweest. Maar hij komt als je hem roept. Hij gaat als je hem dat vraagt. Goed genoeg.
De trein heeft bijna altijd vertraging. Maar je bent er. Goed genoeg.
De (van jou gescheiden) vader zorgt niet goed voor de kinderen. Naar jouw maatstaven. Wel goed genoeg. En dat is ook goed.
Jammer joh, dat je tegen beter hopen in tóch aan de leesbril moet. Maar meid. Wat leest dat lekker! En het staat best wel kek. Ik zeg, goed genoeg.
Je zou eigenlijk moeten dweilen. Je hebt al stof gezogen en nu wil je op de bank. Schoon genoeg.
Ja. Je bent alleen. En wat ben je verdomd goed gezelschap. Voor jezelf.
Meer dan. Goed genoeg.

Hallo Leven.
Trek je nergens wat van aan.
Er is genoeg van ‘goed genoeg’.
Om een leven lang mee te gaan.

Voel je vrij. En vul aan….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × twee =