Klopt! Soms. Niet.

Klopt! Soms. Niet.

 

“Ik maak me niet druk. Gek worden kan altijd nog. Relax. Laat gaan. Adem in. Adem uit. Accepteer wat je niet kunt veranderen. Verander wat je niet kunt accepteren.”

Ik grossier in oneliners die het effect van een kalmeringspilletje hebben. Ik bedoel. Als je dan toch tegen jezelf praat. Laat het dan iets nuttigs zijn. En ik Yin en Yank wat af soms. Niks balans. Niks evenwichtig. Niks zwart-wit-altijd-kalm-en-rustig-duo.

Wat zou ik graag als een serene boeddha door het leven gaan. Ik zie het voor me. Volledig zen door alle chaos heen zeilen. Liefst met zo’n engelen rondje boven mijn hoofd. Zweef ik een centimeter of tien van de grond. Met moeiteloos gemak door alle uitdagingen heen. Ik glimlach sereen en liefdevol naar iedereen die ik ontmoet. Vriendelijk zwaai ik naar de voorbijgangers in mijn leven. Nooit een pesthumeur. Nooit onzeker. Nooit zin om een deur in te trappen.

Hoezo? Klopt niet? Klopt wel! Gun mij mijn illusie.

Mijn huis ruikt in dezelfde fantasie naar bloemetjes en wierook. Tegelijk. Oja. En het is ook schoon. Opgeruimd. Geordend. Foeng Sjee inrichting. Hoezo? Klopt niet? Klopt wel! Foeng en Sjee zijn de ietwat verwarde neefjes van dat ‘je-omgeving-draagt-bij-aan-je-geluk-irritatie-puntje’ en die hebben bij mij thuis de boel ingericht. Heel modern. Een soort chaos-mix van verschillende stijlen en huisgenoten. Zodat achtergelaten sokken, lege glazen, verdwaalde sneakers, ranja-vlekken en hondenhaar tot multimedia-kunst verheven worden. Echt heel mooi.

Als ik mijn ogen dicht doe en me héél erg concentreer dan is zelfs mijn kledingkast een bolwerk van structuur en overzicht. Ja echt! Opgevouwen en strak gestreken. Op kleur en seizoen. Stapeltjes. Héle rechte stapeltjes. En hang. Jaaa! Hang. Blousjes en jurkjes aan een stang. Kasten heb ik dan. Met dichte deurtjes. Dat het niet eens uitmaakt of het een bende is. Kastje dicht. Probleem opgelost. Klopt. Toch?

Bij mij geen kledinghoop naast het bed. Geen nachtkastje met een verzameling gevonden voorwerpen. Geen uitpuilende kasten zonder deuren. Geen dagelijkse zoektocht naar dat ene truitje, shirtje, rokje. Helemaal efficiënt op pad. Elke ochtend. Klopt ook. Niet.

Mijn keuken kan zó in een woonblad. Kilometers aanrecht met alleen maar nuttige apparaten die ik minstens drie keer per week ook echt gebruik. Een beetje top chef kan bij mij zo aan de gang. Alles ligt logisch op zijn plek en dat blijft ook zo. De keukenmessen zijn vlijmscherp. Bestek ligt op type en formaat in de lade. Ik hoef echt nóóit te zoeken naar kaasschaaf of knoflookpers. Gebruikt servies en pannenwerk verdwijnt diréct in de vaatwasser. Die overigens ook schoon en zonder etensresten is. Mijn aanrecht is een toonbeeld van meditatieve leegte in een vol en creatief hoofd. Wat? Klopt niet? Klopt wel!

Soms.

Niet.

 

Zucht.

Terug naar de oneliner.

 

Hallo Leven

Als je het met je ogen dicht.

Voor je ziet.

Dan klopt het.

Tot je je ogen open doet.

Dan niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 + drie =