Het dak op

Het dak op

De zon ging schijnen en zomaar, ineens, zat ik op het dak. Schuurmachine. Grondverf. Op mijn knieën in de dakgoot, hoef ik alleen maar voorover te buigen en dan kan ik er bij. Boeiboorden.

Ik ben een soort Bob de Bouwer met borsten en ga in de aanval. Het stof vliegt alle kanten op. Zit in mijn haar, op mijn gezicht en op plekken waarvan ik niet snap dat het er kan komen. Ondertussen balanceer ik op het dak. Ik heb dat wel vaker. Dat ik iets verzin waarvan je je later afvraagt “misschien een beetje gevaarlijk?” Mocht ik voor mijn tijd gaan dan is mijn laatste gedachte waarschijnlijk “shit! Dit was niet zo slim.” Maar goed.

Al een tijd erger ik me elke keer als ik thuis kom. Mijn thuis. Het ziet er van buiten verpauperd en tragisch uit. Het straalt er vanaf: “ Er is nooit van mij gehouden.” En dat is ook zo.

Prachtig huis hoor. Niks mis mee. We delen alleen weinig warme herinneringen. Vertrokken na de scheiding, zeven jaar later weer terug. Hij kon het huis niet meer betalen. Ik was net een jaar geleden verhuisd naar mijn droomhuis. Klein en knus. Helaas, samen eigenaar van het oude dus moest ik alsnog in dat joekel.

Huilen jonge! De verf van klein en knus was nog maar net droog. En nu moesten we weg. Troffen een totaal verwaarloosd huis aan. Ik ging uit mijn dak. Echt. Dat gebeurt me soms. En dan ben ik net een mens.

Had híj niet wat kunnen doen? Had híj niet even zijn handjes kunnen laten wapperen? Daar heb je toch tijd voor. Als je werkeloos bent. Hoezo lekte de kraan? Hoezo zaten er geen bolletjes in de lampen? Hoezo lag het terras half open? Hoezo leidingen verstopt? Ja. Het huis ligt aan een sloot. Maar dan hoefde het riet toch niet tot aan de schuifpui te groeien?

In de twee jaar die volgen knapt het huis op. Mijn relatie af. En ik knap ook niet echt op. En dan gebeurt er iets wonderlijks. In de zomer dat we er voor het eerst helemaal alleen met ons drieën wonen krijgen we de geest. Heggenschaar, Kärcher, schuurmachine, onkruid verwijderen, kilometers klimop te lijf en wandjes afbreken. Mooi werk. Ik begin te genieten.

Ineens maak ik een keuze. Voor nu is dit mijn huis. Mijn energie. En ik ben niet verpauperd. Ik ben niet tragisch. Van mij wordt wél gehouden. Door mij.

Voor nu. Is dit wat het is.

Dus ik zit op het dak. Verantwoordelijkheid te nemen. Voor wat IS. Van slachtoffer naar doener ben ik letterlijk in balans op het randje van mijn dak.

Je kunt uit je dak gaan. Je kunt er ook op. Ik kies voor het laatste.

Hallo Leven

Trek je kluskleren aan

We gaan

Het dak op

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × drie =