Alleenstaand

Alleenstaand

Multifunctioneel inzetbaar. Dat zijn we. Helden zonder medaille, erekrans of beker. Dat zijn we. Van alle markten thuis. Dat zijn we zeker.

Wij. Vrouwen. Wij. Moeders. Wij. Meisjes.

Reactie op een blog. Dat ik het ook eens over de rol van de ( alleenstaande ) moeder zou moeten hebben. De blog in kwestie ging over ( alleenstaande ) vaders. Dat ik blij ben dat ik er niet eentje ben.

Dus ik denken. Over moeders. Dat doe ik dan. Als je me iets vraagt. Ik ben er eentje. Moeder. Ik heb er ook eentje. Een moeder.

Mijn moeder is niet alleenstaand. Uit een generatie waar dat sowieso minder gebruikelijk was. Wordt je ook regelmatig verteld. Dat in “onze tijd ” er niet zo makkelijk gescheiden werd. Ik dus wel. Niet makkelijk. Wel met volle overtuiging. Dus ik ben het. Officieel. Maar eerlijk? Ik kan die term niet uitstaan.

Alleenstaand.

Hoezo? Ik heb toch kinderen. Gewild. Geliefd. En soms wil ik ze aan de kant van weg achterlaten. Maar alleenstaand? Joh. Ik kon jaren niet eens alleen naar de wc. Moest er altijd een kind mee. Of stond er voor de deur eentje te drammen. Want net als ik nodig moest. Moesten zij nodig wat vragen.

Nu zijn ze wat ouder. En de rollen omgedraaid. Nu kunnen zíj niet meer alleen naar de wc. Op miraculeuze wijze is altijd het toiletpapier op. Word ik gebeld. Van boven. Of ik een nieuwe rol kom brengen. Goede workout , traplopen. Maar binnenkort pleur ik een pallet toiletpapier op de bovenverdieping.

Alleenstaand. Wanneer dan? Op vakantie zeker? Nadat je voor drie man koffers hebt ingepakt ofzo? Nadat je je weer met succes door de was heen hebt geworsteld. Dan misschien. Nadat je hoog georganiseerd de planning voor de hele posse in je agenda hebt gepend. Met acht wijzigingen. Want behalve alleenstaand, is mamma ook heel flexibel. Toch?

In een winkel dan. Voel ik me ook alles. Behalve alleenstaand. Sta ik tussen de drukke bedrijven door  even snel een jurkje te passen. Optimistisch een maatje te klein. Beetje krap. Linkerarm draait uit mijn schouder terwijl mijn hoofd nog maar half door het daarvoor bedoelde gat steekt. Haren voor mijn ogen. Zweet op mij rug. Ik zit klem.

Telefoon. Een kind. Zal wel nood zijn. Wurm rechterhand langs onderkant jurk om op te nemen. “Hoi mam. Mag ik een bakje chips? “ Yep. Hartstikke alleenstaand. Hoewel. Verkoopster komt even vragen of ik nog wat nodig heb. Kalmeringstabletten en zuurstof graag.

Of nee. Ik weet het. Tuurlijk joh. Als ik naar de sport rijd. Met de meester in gesprek ben. Tot diep in de nacht zit te overhoren. Liefdesverdriet wegtroost. Boodschappen doe. Voor die sprinkhanen. Seksuele voorlichting geef. Of dat juist een beetje afrem.

Nee hoor.

Alleen op een formulier. Ben ik alleen. Alleen voor de instanties. Ben ik alleenstaand. En dat dan ook alleen maar. Omdat er geen ander keuze vakje is.

 

Hallo Leven

Trek wat moois aan

We gaan

Maar nooit

Alleenstaand

 

 

2 thoughts on “Alleenstaand

  1. Whahahahaha! Heerlijk herkenbaar verhaal. Zo had ik ons leven nog niet bekeken. Maar wat heb je gelijk! Ik ben helemaal niet alleen(staand)! Wij zijn samen 1. Niets niet alleen. Dank voor het hilarische inzicht. Samen 1. Klinkt lekkerder vind je niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vier =